Woning kopen in Nederland. (lees door tot het einde !)

Waarom en wanneer is sprake van woningnood, problemen in de bouw en wat betekent het als er nieuwsberichten daarover in de krant verschijnen ?
Wat moet je en wat kun je met die informatie ?
Wat betekent dat voor jou ? Lees verder voor alle antwoorden !
Hieronder plaats ik een stukje, een artikel met de titel ‘Code Rood’! In rode letters voeg ik mijn commentaar toe. Lees je mee ? 

Code Rood !

bron: NVB Bouw

Dit blijkt uit de Thermometer Koopwoningen van NVB Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers. “In de Nationale Woonagenda hebben we met elkaar afgesproken jaarlijks 75.000 woningen bij te bouwen okee , bouwen dus, maar met een verkoopdaling of toch verkoop ? als deze raken we helaas alleen maar verder van dit doel verwijderd. Het is echt code rood”, aldus Nico Rietdijk, directeur van NVB.

Daling verkopen voor rekening van eengezinswoningen

De daling in de verkoop van de woningbouwers komt volledig voor rekening van de eengezinswoningen. aha , meer nuancering; we hebben het dus over eensgezinswoningen Vergeleken met een jaar geleden viel de verkoop van dit grondgebonden segment met ruim 6% terug. Dit deel van de markt is dan ook nagenoeg ‘opgedroogd’ dus zijn er dan nu geen eensgezinswoningen meer te koop ? dat lijkt me sterk, als ik zo eens door de stad rij, zie ik nog heel wat bordjes in de tuin staan, wat deze daling verklaart. Bij nieuwe appartementen dat zijn dus nieuwbouwwoningen was in het afgelopen 1e halfjaar nog wel sprake van een plus in de verkoop van 4%. Maar omdat dit een veel kleinere markt is dan dat van nieuwe ? eengezinswoningen, kon dit de totale teruggang in de aantallen verkopen van nieuwe koopwoningen niet voorkomen.

Randstad verliest structureel marktaandeel

De grootste woningschaarste doet zich voor in de Randstad, vooral in de grootstedelijke gebieden ervan. Toch zien we juist daar al geruime tijd de grootste stagnatie in de verkoopaantallen van nieuwe koopwoningen dus dit gaat alleen nog maar over de verkoop van nieuwe koopwoningen ?!. Vergeleken met vijftien jaar terug is het marktaandeel van de Randstad dientengevolge maar liefst geslonken van 56% in 2003 naar 48% in 2018. Niet verwonderlijk dus dat in de Randstad en andere oververhitte gebieden de huizenprijzen skyhigh gaan. Gemeenten en met name provincies willen wel eens heel anders (lees: optimistischer) tegen de haalbaarheid van bouwplannen aankijken dan marktpartijen. Met als gevolg vertragingen en bouwplannen die door alle ‘stroperigheid’ soms pas na vele lange jaren loskomen.

Huizenprijzen beginnen te duizelen

De verkoopprijzen van de verkochte nieuwbouwwoningen stegen tegelijkertijd met gemiddeld 10% in vergelijking met een jaar eerder. dit hoeft niet aan de woningschaarste te liggen, maar kan ook komen door hogere lasten, BTW, tekort aan arbeidskrachten, inflatie, conjuctuur, enz.  De prijsstijging is relatief het hoogst in het basissegment. Daar betalen starters soms wel vijftien procent of meer voor hun huis in vergelijking met een jaar eerder.kan het zijn dat de eisen hoger liggen, dus dat kwalitatief betere huizen verkocht worden? Met als gevolg dat starters steeds meer moeite krijgen om een woning te bemachtigen. Het aantal hypotheekaanvragen voor starters is daardoor komt dat echt daardoor ? in sommige gebieden al met wel twintig procent gedaald. minder aanvragen kan ook andere oorzaak hebben. misschien helpen opa en oma vaker. “Als dit zo doorgaat sterft de koopstarter in de Randstad tussen nu en twee jaar gewoon uit”, zegt Rietdijk. En de kans dat starters op de woningmarkt terecht kunnen wordt nog eens verkleind omdat particuliere beleggers en speculanten de nog betaalbare woningen voor hun neuzen neus wegkapen. dat betekent dus dat meer mensen meer geld te investeren hebben. “Niet zelden worden koopwoningen met een netto woonlast van bijvoorbeeld 500 euro per maand vervolgens verhuurd voor 1.000 euro per maand of meer.” NVB roept de overheid op hiertegen op te treden.

Oorzaak ligt aan aanbodkant

De oorzaak voor de verkoopdaling bij de woningbouwers ligt aan de aanbodkant. da’s makkelijk gezegd !  Er is een schreeuwend tekort aan vakmensen, materialen en componenten in de bouw, als gevolg van de crisis waarin – mede door maatregelen van de overheid – de bouwproductie met 80% afnam. Daarnaast is beschikbaarheid aan haalbare harde bouwlocaties een groeiende uitdaging aan het worden. lijkt me logisch; meer asfalt, meer woningen, meer bedrijven en toch willen we ook meer groen… ?! Sinds de crisis is het aanbod aan nieuwe koopwoningen daardoor nagenoeg gehalveerd bij een vraag die meer dan het dubbele is. Rietdijk: “Dergelijke productiedalingen zijn niet goed. Daar betalen we nu met elkaar een hoge rekening voor met het risico dat we straks weer in een diep dal terechtkomen.”

Prognose voor 2018 naar beneden bijgesteld

NVB heeft haar jaarprognose voor 2018 inmiddels naar beneden bijgesteld. Verwacht wordt dat de verkoop aan het einde van dit jaar rond de 34.000 nieuwe koopwoningen zal liggen. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 36.000. Rietdijk: “Deze verkoopdaling is allesbehalve een hoopvol signaal en onderstreept de noodzaak van – verstandig en gecontroleerd – ingrijpen op de woningmarkt.”

Ik vroeg 40 jaar geleden al aan mijn vader; pa, als alles groeit, de economie, de steden, de fabrieken,  alles wat we gebruiken; Dan moet daar toch een eind aan komen ? anders raakt alles toch verstopt ? Anders is straks alles bezet en dan kunnen die dingen sowieso niet meer groeien. Ergens moet toch een equilibrium ontstaan, een evenwicht, een balanssituatie ?
– Nee jongen, economie moet groeien en alles om ons heen wordt daardoor meer en groter. Dat betekent dat we steeds meer en grotere ruimte nodig hebben.
En nu lees ik dit artikel en denk; die groei; daar moet toch een eind aan komen ?

Groeien tot er iets barst !

Wat denk jij, hoe denk jij over economische groei ? Lees mijn nieuwe boek eens en laat het me weten ?!
Dit is een ingekorte versie van een artikel. Ik heb het ingekort en samengevat, zodat het snel en makkelijk leesbaar is.
Dat is wat ik doe; moeilijke dingen eenvoudig maken en je tonen waar het om gaat.
Heb je vragen ? info@zichtbouwadvies.nl
Vaak zijn deze berichten gekopieerd uit een andere bron en dan is de bron er ook gewoon bij vermeld.
Ik wil geen reclame maken voor het product zelf, maar voor de oplossing of informatie die geboden wordt.
Laten we samen kijken of we ook voor jouw situatie een goede oplossing kunnen vinden.
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.