Vlamingen opgelet !

Er is nog een wereld van verschil, op een afstand van en paar kilometer.

Verschillen in taal, in opvattingen en in genieten van eten, drinken en plezier maken.

Er zijn ook grote verschillen in bouwen.

En dat is best vreemd, omdat de afstand niet groot is, het klimaat ongeveer gelijk is en de beschikbare materialen ongeveer hetzelfde zijn.

Er zijn verschillen in de manier van bouwen, de volgorde van bouwen en de gebruikte materialen.

Maar waarom moeten Vlamingen dan extra opletten ?

Nou, omdat ze kwetsbaar zijn. Net zo kwetsbaar als ‘Ollanders, maar ze doen dingen die gevaarlijker zijn. Ze nemen meer risico’s en ze nemen minder voorzorgsmaatregelen.

Het zou saai zijn om allerlei studies en onderzoeken er bij te halen, dus dat doe ik niet. Het gaat er ook niet om of ik gelijk heb, het gaat er om, dat ik Vlamingen wil waarschuwen.

In Vlaanderen wordt anders omgegaan met asbest. De hele cultuur en collectieve mening over het product is anders dan in ‘Olland.

Niet omdat ‘Olland 4 jaar eerder verbood tot productie, verkoop en gebruik. Niet omdat in Vlaanderen een anders soort asbest werd gemaakt of omdat het anders werd verwerkt.

Wel omdat in Vlaanderen veel, echt heel veel asbest werd gebruikt. Waar gevels last hadden van vochtdoorslag, werden leitjes geplaatst. Waar ‘Ollanders gek waren op gebakken dakpannen, gebruikten de Vlamingen leitjes op een schuin dak. En natuurlijk zijn in beide landen heel veel schuren voorzien van asbest golfplaten.

Een bedrijfsarts (dr. J. Strumphius) van Scheepswerf De Schelde in Vlissingen, heeft onderzocht en aangetoond wat iedereen al wist; asbest is dodelijk.

En dat heeft niets te maken met hoe vaak of hoeveel asbest je gezien en ingeademd hebt; één vezel op de verkeerde plek is ‘voldoende’.

Mesothelioom is absoluut verbonden aan blootstelling aan asbest. Het verkleeft je longen, hart en ingewanden totdat je niet meer kunt slikken, ademen en je een lange en langzame verstikkingsdood sterft.

Daar is niks leuks aan, maar de maatregelen die we in ‘Olland nemen, zijn er niet voor niets gekomen. Die lijken overdreven, maar ga eens kijken in Vlissingen. De slachtoffers wonen er nog steeds en vechten elke dag, om een extra dag te blijven leven.

Je voelt er niks van, je ziet de vezels niet en je ruikt ze niet. Het is de blootstelling van misschien maar 10 vezeltjes vandaag, die je over 10 of 20 jaar kan doden.

In Vlaanderen zijn de voorzorgsmaatregelen nog niet zo ver gevorderd. Dus als een Vlaming zich hier vestigt en dat doen er nogal wat, dan zou hij of zij kunnen denken dat de regels hier gelijk zijn aan die in Vlaanderen; 10km verderop. Niet dus !

Gelukkig neemt de bouwsector en overheid in Vlaanderen ook steeds maatregelen om de risico’s te beperken.

Mijn vraag en verzoek is , om asbest serieus te behandelen, alsof het vergif is. Vergelijk het met zoutzuur, Chloor, explosief gas. Daarvan weten we ook dat het gevaarlijk is en vaak minder dodelijk dan asbest.

Ik heb ca 4 jaar geleden mijn certificaat behaald als asbestdeskundige en asbestinvetariseerder. Ik ben dus opgeleid om het te vinden, te herkenen, te

benoemen en het gevaar (de risicoklasse) te bepalen.

Ga niet zelf breken, slijpen , improviseren. Vraag me om (vooraf) even te komen kijken. Geen vragen, geen verplichtingen.

Bouwsector en Fedris lanceren 'Wees alert voor Asbest'

 

Gewoon even afspreken. Zo gebeurd !

Afspraak maken

 

 

 

 

 

Bouwsector en Fedris lanceren ‘Wees alert voor Asbest’

     26 september 2018 Bron: Bouwunie

Het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s Fedris en het sectoraal fonds voor de bouwsector Constructiv, lanceren samen een sensibiliserings- en preventiecampagne over de blootstelling aan asbest. Via de campagne “Wees Alert voor Asbest” waarschuwen ze voor de risico’s. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en professionele hulp verdwijnen die risico’s. En dat is ook een belangrijke boodschap. De campagneslogan luidt dan ook: “Wees alert voor asbest. En als je ’t goed aanpakt, heb je niets te vrezen”.

Bouwunie, mede-beheerder van Constructiv, ondersteunt de campagne voluit. Wie risico denkt te lopen om asbesthoudende materialen tegen te komen bij een afbraak of renovatie, schakelt best een professional in die de nodige opleidingen heeft gevolgd en perfect weet wat hij moet doen. Veilig voor zichzelf én voor de omgeving.

Er zijn 2 soorten opleidingen. Een korte … om de zogenaamde “asbestverwijdering via eenvoudige handeling” te mogen uitvoeren. Die is bedoeld voor zelfstandigen en werknemers van bouwbedrijven die bv. asbesthoudende golfplaten of leien moeten verwijderen. Het gevaar op blootstelling aan een te hoge concentratie van asbestvezels is daarbij, zeker in open lucht, niet zo groot. Maar het is wel nodig om de gepaste voorzorgen te nemen en de juiste beschermingsmiddelen te dragen (beschermkledij-wegwerpoverall, handschoenen, stofmasker FFP3, …). Niet boren, zagen of slijpen, enkel handgereedschap gebruiken (bv. een klauwhamer) om de platen of leien van elkaar los te maken, de golfplaten of leien niet breken, niet van op hoogte naar beneden gooien, … Het asbestafval mag niet tussen het gewone afval terecht komen maar moet in een afzonderlijke container gestockeerd worden en apart opgehaald door een erkende ophaler. 

En er is een lange opleiding … om de complexere werken aan te kunnen. Het gaat dan over bv. het verwijderen van asbest in ongebonden vorm, zoals spuitasbest, thermische isolatie en asbestkarton, wat enkel door specifiek erkende firma’s mag gebeuren omdat het gevaar voor verspreiding van de asbestvezels groter is. 

 

Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.