Een bankspaarhypotheek ?

Wie kan mij uitleggen wanneer, waarom of in welke situatie het nog interessant zou zijn om een nieuwe Bankspaarhypotheek af te sluiten ?

Het is goed mogelijk dat jij meer weet dan ik, dus ik ben heel benieuwd naar je redenering. En misschien doen anderen daar ook weer hun voordeel mee.

Ik ben heel nieuwsgierig !

Hieronder nog een korte uitleg:

 

Bron: Geld.nl

Wat houdt een bankspaarhypotheek in?

Bij een bankspaarhypotheek bouw je via een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening een kapitaal op. Tijdens de looptijd is er geen verplichte aflossing. Dat betekent dat je vaste lasten bestaan uit hypotheekrente en de inleg op een spaar- of beleggingsrekening. Aan het eind van de looptijd kun je met het opgebouwde kapitaal de hypotheekschuld aflossen.

Let op! Sinds 1 januari 2013 komen nieuw afgesloten bankspaarhypotheken niet meer in aanmerkingen voor hypotheekrenteaftrek. Door de nieuwe hypotheekregels mag voor een nieuwe hypotheek alleen nog hypotheekrente worden afgetrokken als deze annuïtair of lineair wordt afgelost. Reeds bestaande bankspaarhypotheken kunnen nog wel profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Wat is een bankspaarhypotheek?

Je hebt bij de bankspaarhypotheek de keuze tussen een spaarvariant en een beleggingsvariant. De spaarvariant wordt ook wel Spaarrekening Eigen Woning (SEW) genoemd en bevat over het algemeen dezelfde kenmerken als een spaarhypotheek. Vaak is de rentevergoeding die je ontvangt gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. Je bouwt dus op basis van een gegarandeerd rendement vermogen op en kunt aan het eind van de looptijd de gehele hypotheekschuld ineens aflossen.

Hoewel de SEW op de spaarhypotheek lijkt, is er één groot verschil. De overlijdensrisicoverzekering is in het geval van een SEW niet standaard aan de hypotheek gekoppeld en bij een spaarhypotheek wel. Dat betekent dat er bij overlijden een risico op een restschuld bestaat. Uiteraard kun je wel los een overlijdensrisico afsluiten bij een verzekeraar naar keuze.

De beleggingsvariant wordt Beleggingsrecht of Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW) genoemd. Het belangrijkste verschil met de SEW is dat er in dit geval geen sprake is van een gegarandeerd rendement. Je loopt dus het risico aan het einde van de looptijd niet genoeg vermogen opgebouwd te hebben om de hele hypotheek te kunnen aflossen. Maar er is ook een kans dat je juist meer opbouwt dan de hypotheekschuld. Aangezien de uitkering van het kapitaal belastingvrij is tot maximaal de hoogte van de hypotheekschuld, zul je over het meerdere wel belasting moeten betalen. Bij de BEW moet je net als bij de SEW zelf het risico op overlijden verzekeren.

Bankspaarhypotheek en belasting

Voor bankspaarhypotheken bestaat een fiscale vrijstelling. Deze houdt in dat je gedurende minimaal 15 of 20 jaar belastingvrij kapitaal kunt opbouwen voor het aflossen van je hypotheek. Met het opgebouwde saldo kun je dan aan het eind van de looptijd de hypotheekschuld (deels) aflossen. Ook dan betaal je geen belasting. De bedragen die je jaarlijks maximaal belastingvrij binnen de bankspaarhypotheek mag sparen worden jaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst. De hoogste inleg mag nooit meer bedragen dan tien keer de laagste inleg in een jaar.

Voordelen bankspaarhypotheek

  • Geen verplichte aflossing tijdens de looptijd
  • Maximaal profijt van de hypotheekrenteaftrek regeling omdat gedurende de looptijd niet wordt afgelost. (Geldt alleen voor bankspaarhypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2013)
  • Een gegarandeerd rendement wanneer je kiest voor de spaarvariant (SEW)
  • Belastingvrij inleggen en aan het eind van de looptijd aflossen

Nadelen bankspaarhypotheek

  • Het overlijdensrisico is niet binnen de hypotheek verzekerd
  • Bij de BEW is het rendement niet gegarandeerd
  • De hypotheekrente is iets hoger dan bij andere hypotheekvormen het geval is

 

Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.