Zonnepanelen…. Alweer !

Je leest vanalles over zonnepanelen;

– wat doe je met de afgeschreven panelen ? wordt dat het asbest van de toekomst ?
– wat is nu ècht de terugverdientijd ? (zie verderop)
– neem ik efficiente of goedkope panelen ?
– hoe sluit ik het aan in mijn meterkast ?
– moeten ze parallel of in serie ?
– wat heb ik aan die wifi-app ?

Ook nu is er weer wat te melden; Salderen of niet ?

Dat betekent: Mag je je verbruik van het afgelopen jaar wegstrepen tegen de opbrengst (of andersom) ?
Salderen gaat verdwijnen, maar er komt iets anders voor terug; een subsidie voor de energie die je teruglevert. Want nu sommigen een slimme meter hebben en anderen niet, onstaat er verschil; met een draaistroommeter kun je alleen maar salderen; je kunt namelijk alleen het saldo meten en niet de hoeveelheid geleverd en verbruikte stroom.
Maar omdat je veel minder terugkrijgt voor overproductie, dan je betaald voor verbruik, willen ze je een ‘slimme’ meter aanbieden.
Dan kan het salderen afgeschaft en kan de regering precies zien wat je met je installatie doet en kunnen ze je verbruik en teruglevering voor jou ‘netjes’ verrekenen. (lees vooral mijn nieuwe boek!)

En dan nu het (ingekorte) bericht:

De subsidie voor zonnepanelen die (soms) stroom terugleveren aan het net, gaat vanaf 2020 op de schop. Dit heeft effect op de terugverdientijd.

Vanaf 2020 wordt dat  ‘terugleversubsidie’.

Wanneer je als particulier in een jaar 3.500 kilowattuur (kwh) stroom verbruikt en 1.000 kwh teruglevert, betaal je over het netto verbruik van 2.500 kwh. Dit heet salderen.

Stel dat de stroomprijs 22 ct bedraagt = 7 ct energie + 11 ct belasting en 4 ct btw (is ook belasting). 

Bij salderingen krijg je de volle 22 cent per teruggeleverde kwh vergoed. Lever je meer terug dan je verbruikt, krijg je maar 7ct .

Per 2020 wordt dat:

Bij teruglevering krijg je 7 ct + een variabele terugleversubsidie = ??? –> Die wordt jaarlijks vastgesteld.

Het idee is dat de ‘terugleversubsidie’ hoog genoeg moet zijn om de zonnepanelen binnen 7 jr terug te verdienen.

Verder zijn de volgende 5 punten van belang:

 • De nieuwe regeling start in 2020 en geldt voor nieuwe aanvragen, zolang de terugverdientijd van zonnepanelen nog ruim boven de 7 jaar ligt (daar is je antwoord op vraag 2).
 • Ook huidige eigenaren van zonnepanelen , krijgen vanaf 2020 te maken met de terugleversubsidie.
 • Je krijgt alleen terugleversubsidie voor stroom die je aan het elektriciteitsnet levert. Voor zelf opgewekte stroom die je ook direct verbruikt of opslaat in een accu, geldt dat je daar geen energiebelasting over betaalt. Dit kan in de praktijk dus financieel voordeliger uitpakken vergeleken met de terugleversubsidie.
 • De terugleversubsidie kan worden aangevraagd via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De uitbetaling wordt geregeld via de energienota van je energieleverancier .
 • Veel eigenaren van zonnepanelen maken nog gebruik van een draaistroommeter. Maar de minister wil dat daar een eind aan komt. “Voor het omvormen van de salderingsregeling is het noodzakelijk dat in ieder geval alle kleinverbruikers die hernieuwbare elektriciteit opwekken, beschikken over een elektriciteitsmeter die de afname van, en het invoeden op het elektriciteit aan het elektriciteitsnet afzonderlijk kan meten.”

Wat nu te doen ?

 1. Simpel , vraag een onafhankelijk adviseur om raad… 😉
 2. Behoud je draaistroommeter zo lang mogelijk.
 3. Bedenk, hoe je je verbruik zoveel mogelijk gelijk kunt trekken met je opwekking. Zoals je met een dubbel tariefmeter liever s’nachts de vaatwasser en droger aan zet, omdat je dan goedkopere stroom verbruikt, zo gaat het straks net andersom;
 • Verbruik overdag, zodra je zonnepanelen stroom opwekken. Laadt je auto op (beetje lastig als je daarvoor moet thuisblijven).
 • Koop een batterij (daar gaat je winst)
 • Steek de stroom in een buffervat voor warmwater (combineer met een warmtepomp)
 • Investeer je geld in iets wat meer opbrengt dan zonnepanelen !  (klik hier voor meer info)
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.