Liefde

Ik heb de liefde van mijn leven ontmoet… al meerdere malen. Op dat moment voelde het als de liefde van mijn leven. Ken je dat (nog)? dat gevoel ? Die spanning , die vlinders ?
… (ik laat het even op je inwerken)

Dat gevoel, die emotie, die liefde en verliefdheid, die kun je ook voelen als je je droomhuis hebt gevonden. Of als je de ideale plek voor je bedrijfspand of je restaurant hebt gevonden…

 

Als je ooit een gebouw hebt gekocht voor eigen gebruik, dan weet je vast nog wel hoe je je voelde bij de bezichtiging en bij de notaris aan tafel, toen je de koopakte tekende. Je was er op dat moment van overtuigd dat dat ‘de ware’ was.
En terecht, want met wat je op dat moment wist, was dat de beste keuze. Later kwam je erachter dat er toch wel wat minpuntjes waren die je niet had voorzien of niet wilde zien. Dat noemen ze verliefdheid. Daardoor wordt je beoordeling vertroebelt en zie je de feiten anders dan wanneer je iets zou beoordelen dat niet voor eigen gebruik is. We willen iets voor onszelf graag perfect hebben en omdat we dat zo graag willen, zien we het zoals we het willen. Dus zien we niet (alle) minpuntjes. Mede daarom is het goed om iemand met de bezichtiging mee te nemen die niet alleen objectief, maar ook deskundig naar het gebouw kan kijken. Objectief is diegene die geen belang heeft bij je aankoop. Zoals ik. Ik krijg toch wel betaald door jou, of je nou koopt of niet. Je betaald me namelijk niet  om je te laten overtuigen. Er is in zo’n geval voor mij geen no-cure no-pay mogelijk, want het is niet aan mij om jou tot het kopen over te halen.
Een makelaar staat daar iets anders tegenover. Een verkoper, of een adviseur die de verkoper je aanbiedt staat daar ook anders tegenover. Zelfs alle rapporten van de wereld, die de verkoper je overhandigd en waaruit moet blijken dat je iets ‘goeds’ koopt, hebben allemaal belang er bij, dat je zo snel mogelijk koopt.

Ga maar na;

  • Een schone-grond verklaring wordt zo genoemd maar betekent niet dat de grond schoon is.
  • Een asbestinventarisatie waar in staat dat er geen asbest is aangetroffen, betekent niet dat er geen asbest in het gebouw zit; het is bij rondkijken alleen niet gezien.
  • Een bouwkundig onderzoeksrapport dat bij het gebouw wordt getoond, heeft misschien alleen gekeken naar de constructie, scheuren, houtrot en vocht. Maar niet naar de isolatiewaarde , de kierdichting, de veiligheid van gas en elektrisch, condens, schimmel, of ongedierte.

En als je nou denkt dat je een voorlopig koopcontract hebt getekend en er nog onderuit kunt  . . .  uuuhhh, lastig:

Je moet particulier zijn. Dan heb je 3 dagen bedenktijd, maar als bedrijf heb je géén bedenktijd.
Je moet van 2 banken bewijs hebben dat je het absoluut niet kunt betalen (als particulier, als bedrijf gaat dat niet op).
Je moet van een deskundige een bouwkundig keuringsrapport hebben, waaruit blijkt dat er grote/dure en verborgen gebreken zijn, die tijdens de bezichtiging en verkoop niet zijn gemeld.
En je moet heel goed kunnen aantonen dat je als koper voldoende onderzocht hebt wat je kon en een bouwkundig keuringsrapport hoort daarbij.

Zeg nou zelf;   Wat is nou  €500,- op  €200.000,- ??

Koop je een huis, een bedrijfspand, een garagebox of alleen maar een stuk grond, laat me dan meekijken. De liefde van je leven, die toch niet zo lief blijkt, daar kun je van weglopen. Maar een schuld van enkele tonnen, da’s een ander verhaal.

Ja, ik wil een gebouwkeuring !

 

Wil je meer lezen over mij ? Dat kan ! Just Click ! Schrijf je in en ontvang MEEEEEER !

 

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.