Laat je je leiden – of nee, toch niet

Laat jij je leiden door de waan van de dag ?

Al een paar jaar ben ik op zoek naar een vervanging voor mijn CV ketel. ‘niet zo moeilijk, voor minder dan 1000,- heb je al een nieuwe’ zou je zeggen.
Ja en nee. Ja, omdat ze voor weinig te koop staan en het een kwestie is van afhalen en terughangen van een nieuwe. Maar… laat ik nou net een iets andere situatie hebben. Ik woon buiten het dorp en hier hebben we geen aardgas. Bovendien al zou ik aardgas hebben; de overheid wil ´van het gas af´. Vandaar mijn vraag: laat ik me leiden door de waan van de overheid ? Ik bedoel; Als de overheid van het gas af wil, wil ik dat dan ook ? Dat maak ik toch lekker zelf uit. Ik heb tenslotte ook nog geen slimme meter, maar gewoon zo’n draaischijf. Natuurlijk zou ik slimmer worden van zo’n meter, want die vertelt me dagelijks, dat ik meer stroom verbruik als ik het licht aandoe… Maar toch hoef ik hem nog niet.

Maar goed, ik heb dus geen aardgas. Ik heb propaangas, uit zo’n grote tank in de voortuin. Twee keer per jaar komt er een tankwagen die vullen. En dan betaal ik de dagprijs van gas, ongeveer hetzelfde als aan de pomp voor LPG. Dat loopt behoorlijk op, kan ik je vertellen. Bovendien moet de gasketel worden opgebouwd voor propaangas en opnieuw ingeregeld.
Daarom zocht ik een alternatief voor een CV-ketel op gas en die vond ik in een CV-ketel op pellets. Je weet wel, van die houtstaafjes die je ook in de kattebak gooit. Maar die zijn vrij prijzig en daarom heb ik nog een paar jaar gewacht. De ketel doet het immers nog goed. Nu worden die pelletketels steeds goedkoper en er zit nu ook subsidie op. Ze geven ze bijna gratis weg ! Maar toch twijfel ik nog. Juist omdat het gratis is, en omdat de overheid het stimuleert met subsidie, twijfel ik wat er over twee of drie jaar gaat gebeuren.

Wordt kattebakvulling straks als huisbrandstof belast, of gaat de prijs van houtpellets omhoog ? Of worden houtgestookte kachels straks belast of verboden ?

Heb jij dat ook wel eens, dat je twijfelt tussen goed en goedkoop ?
Tussen wat goed is voor jou of goed voor iedereen ?
Tussen twee kwaden ?
Zeg eens, waar twijfel jij aan ?

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.