Stof en Strontjes

Wat heeft Corona met je gebouw te maken ?

Hoe bepaald je gebouw je risico ?

Is het net als stof en strontjes ?

Kun je meer doen dan de verplichte maatregelen ?

 

 

Intro:

Dat zijn voor mij wel vragen die me interesseren, als ik eigenaar of gebruiker zou zijn van een

  • restaurant,

  • café,

  • een winkel,

  • of een kapperszaak.

Overal waar je mensen ontvangt, moet je voldoen aan de maatregelen die het RIVM zo uitgebreid heeft bedacht en beschreven.
Je moet voldoen aan de vereiste voorwaarden en de maatregelen tot op de letter opvolgen.
Verkeerd interpreteren, niet begrijpen of niet precies voldoen, betekent dat je hoge boetes riskeert.

En toch strookt ‘de wet’ van het RIVM niet altijd met wat je hoort als feit over Covid-19.
Bijvoorbeeld dat je moet handen wassen, handschoentjes dragen en dat je elkaar geen hand mag geven.
Dat strookt niet echt met een mondmasker en dat je in je elleboog moet hoesten.
Handen wassen suggereert, dat ‘het’ via huidcontact overdraagbaar is en mondmaskers suggereren dat het via de lucht overdraagbaar is.

Nu ga ik niet de discussie starten over wat waar is, maar overdraagbaar via de lucht… daar vind ik wat van als bouwkundige.

 

Leest en huivert …

Verspreiding via de lucht gaat dan via deeltjes en/of druppeltjes in de lucht. Dat zijn aerosolen. Die zijn net zo licht en klein als een stofje, dat dwarrelt omhoog, omlaag en zijwaarts als je een kussen opschud. Veel mensen zijn allergisch voor de huisstofmijtstrontjes die daar uitkomen. De Covid-19 Aerosolen gedragen zich net zoals die strontjes. Ze vliegen door de lucht en besmetten wie ze tegenkomen, door inademing en door vast te plakken aan slijmvliezen van mond, neus, keel en longen.

Hoe langer die ‘dingen’ in een ruimte rondvliegen, hoe langer ze kunnen besmetten. Want bij kamertemperatuur blijven de virusjes goed leven. Bij slachthuistemperatuur trouwens ook …helaas.

Hoe is dat dan interessant voor gebouw-eigenaren ? Wat kun je daar dan aan doen ?

Dan moet je iets meer weten van gebouwen en de bouwvoorschriften.

Lang geleden, in 1901, leefden mensen in vochtige , kleine huizen en waren die mensen vaak ziek.
Vooral arbeiders in de stad, zaten opeen gepakt en zoals alles dat opeengepakt zit, begon er vanalles te rotten. Daarom werd de Woningwet ingevoerd.
Die beperkte het aantal mensen in gebouwen (komt je al bekend voor ?), vanwege de gezondheid. Gezonde mensen zijn namelijk productiever (duhhh…).

Zo’n 30 jaar later werden nog meer eisen bedacht, waaraan de woningen en gebouwen moesten voldoen, op het gebied van veiligheid bij brand, sterkte van constructies en ook ventilatie.

Omdat men had ontdekt, dat slecht ventileren ook slecht is voor de gezondheid (nog een duhh…).

En nog eens 60 jaar later (we leren niet zo snel) werd de Bouwverordening vervangen door een ‘nog strengere’ versie; het Bouwbesluit. Die schreef voor dat je ook energiezuinig moest gaan bouwen.

En daar gaat het mis; vanaf dat moment gingen we energiezuinig EN geventileerd bouwen.

En jij weet wel wat er gebeurd als je ventileert in de winter; dan wordt het koud en moet je harder stoken. Dus ventileren en energie besparen gaan niet goed samen.

Oplossing; RECIRCULATIE

Circulatie is het rondstromen en/of doorstromen van lucht door de ruimte.

RE-circulatie is het opnieuw laten doorstromen van dezelfde lucht die al eerder door de ruimte stroomde…

Waarom zou je dat doen ? Omdat die lucht lekker is op gewarmd en dus om energie te besparen.

Goed idee , toch ?

Dezelfde lucht nog eens gebruiken; een vroege vorm van recycling.

Het nadeel van recycling is echter dat vaak de kwaliteit omlaag gaat.

De luchtkwaliteit wordt slechter, want je brengt ook de uitgeademde CO2 terug binnen en ook de uitgeklopte kussenstofjes, en de bacteriën, de (sigaretten)rook, de stikstof en ook … zwevende virussen en aerosolen…!

Elk gebouw met een luchtbehandeling, gebruikt recirculatie.

Elke airco gebruikt recirculatie.

Auto’s gebruiken recirculatie.

Vliegtuigen ook.

en luchtreinigers ook.

 

 

Samenvatting

Als je een winkel, restaurant of hotel hebt met losse airco’s en/of luchtbehandeling, dan recirculeer je de lucht.

Dan blaas je de virussen steeds weer terug je ruimte in !

Dan heeft 1,5m afstand geen enkele zin.

Handschoentjes ook niet.

En mondkapjes werkten toch al niet.

 

Wat te doen ?

Heb jij een gebouw met luchtbehandeling en/of airco’s ?

Laten we dan samen kijken of we de effecten van recirculatie kunnen verminderen.

Of we de recirculatie (tijdelijk) kunnen uitschakelen.

Of er andere manieren zijn om de lucht in alle ruimten zo zuiver mogelijk te houden.

Hoe ?

Afspraak voor Lucht-Check

schrijf een vraag, reactie of opmerking

 

Meer lezen :

https://www.pzc.nl/binnenland/neem-verspreiding-van-coronavirus-via-aerosolen-nu-eindelijk-eens-serieus~a02078859/

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.