bezuinigen of besparen is niet hetzelfde

energie en geld

Iemand zei laatst tegen me, dat een negatieve uitgave gelijk is aan inkomsten en negatieve inkomsten gelijk aan uitgaven.

Dat zie ik anders;
Negatieve uitgaven is bijvoorbeeld teveel betaalde belasting die je terugkrijgt, of wanneer je maandelijkse energietarief te hoog was, en je eind van het jaar een teruggave krijgt. Energie en belasting zijn meestal uitgaven, maar een vermindering daarop is dan negatief. Hoe dan ook, je geeft geld uit, dus is het een uitgave, alleen niet zo veel als je eerst dacht.

Wauw, ingewikkeld !!  Nog ééntje dan : 

Negatieve inkomsten; iemand besteld bij jouw een artikel, je boekt het in als verkocht, je verpakt het voor verzending, misschien is het al verzonden en dan zeggen ze binnen 14 dagen dat ze het willen teruggeven. De inkomsten zijn geboekt, je denkt ‘in de pocket’ en dan moet je het artikel terugbetalen (auw !)
Dus ook hier ; je hebt inkomsten , alleen niet zoveel als je eerst dacht.

 

Denk je nu: Wat kan ik hiermee ? Okee, Let op !

Je krijgt advies om energie te besparen. Ik zit nu te kijken naar een advertentie “isolatie daar begint het mee”. En gaat het over een ‘wetenschappelijk’ model, waarin de eerste stap is om de energievraag te beperken.

Maar is dat voor jou de beste, de slimste stap ?

De meest voordelige stap ?

De stap waardoor je negatieve uitgaven bereikt ?

Simpel gezegd; ga je door deze maatregel minder betalen ?

Nee !

 

Niet per sé. Je gaat eerst heel veel betalen, want isoleren is schreeuwend duur. Het isolatiemateriaal is duur, het aanbrengen is duur en meestal met er eerst iets gesloopt, voordat ze kunnen beginnen, dus moet er achteraf nog vanalles hersteld worden. Even rekenen:

EPS korrels inspuiten kost 25 euro per m².
Een beetje voorgevel van 8×5=40m², waarvan de helft glas is 20m².
Rondom 4 gevels; dus 4×20=80m2 x 25,- = €2000,- zonder fratsen, zonder steiger, zonder enz.

O ja en dan is de vloer en het dak nog niet geïsoleerd.

Dat geld wil je terugverdienen, doordat je minder gas gaat verstoken ? Nou, succes ! Gas is goedkoper dan elektriciteit, dus je kunt beter op je elektriciteit besparen; dat gaat veel sneller. Maar ja, besparen betekent vaak ergens iets inleveren op comfort.

Dus dan beter elektriciteit opwekken. Zonnepanelen op het dak, ca €6000,- en geen bijkomende kosten. Je weet wat je nu verbruikt en dat vermogen leg je aan zonnepanelen. Geen sloop, geen verbouwing, geen bouwvakkers in je huis.

Je kunt zó je besparing uitrekenen en gegarandeerd dat je het na zoveel jaar terugverdient.

Energie besparen is nog geen geld besparen !

Laat je niet gek maken, vraag goed advies bij een goede adviseur !

Wat doe jij om geld te besparen ?

 

Deel en like, als dit bericht je op andere ideeën brengt.

 

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.